Att tänka på

Här nedan finns lite punkter som man kan tänka på innan man startar företag. På www.verksamt.se kan du hitta all information om hur du praktiskt går til väga för att starta ditt företag! Glöm inte att skaffa en e-legitimation så kan du till och med registrera ditt företag direkt via www.verksamt.se. När du registrerar ett företag skickar du först in en anmälan till Bolagsverket och sedan till Skatteverket. En enskild firma behöver du inte registrera hos Bolagsverket. Om en enskild firma ska bedriva näringsverksamhet ska du registrera det hos Skatteverket (källa: www.verksamt.se).

  1. Vilken är min idé, vilken typ av produkt eller tjänst är det jag skall sälja?
  2. Finns det något liknande på marknaden? Hur ser konkurrensen ut? Här kan det vara bra att inte bara studera den svenska marknaden utan även internationellt. Undersök marknaden, ställ frågor till dina kunder!
  3. Varför ska man välja min idé framför andra produkter/tjänster? Är den unik eller lite annorlunda mot de produkter eller tjänster som finns på marknaden? Är den smartare, billigare, mer effektiv eller mer avancerad, eller har den några andra föredelar?
  4. Till vem skall jag sälja produkten eller tjänsten? Försök att identifiera en målgrupp, som exempel, kvinnor i 25-45 årsåldernintresserade av motorer.
  5. Kommer kunderna vara beredda att betala? Eller är detta något de skulle kunna få tillgång till billigt eller gratis, hur skall du kunna ta betalt?
  6. Behöver jag några speciella tillstånd för att genomföra min affärsidé? Vilka lagar/regler gäller för det område jag ska ge mig in på?
  7. Hur kan jag sälja/marknadsföra det här?
  8. Kan jag göra det här själv? Eller kommer jag behöva ta in kompetens, och vad skulle detta i så fall kunna kosta mig? Har jag egna kontakter? Snoka bland din familj, släkt, vänner, vänners vänner, var lite fräck!
  9. Vari kommer de stora kostnaderna för min idé ligga? Tillverkning? Marknadsföring? Personalkonstander? Know how?
  10. Behöver jag skydda min idé med patent eller mönsterskydd? Diksutera gärna in idé men var försiktig med att sprida för mycket information till potentiella konkurrenter!

Detta är frågor som kan vara bra att tänka till om redan innan du startar ditt företag. I vissa fall är det enklare att börja skriva en affärsplan (mall), så att man får ner tankarna kring verksamheten på ett papper. Det kan för vissa bli mer konkret och greppbart. När ni kommer till oss på Futurum CC behöver man inte alls ha kommit så långt i sina tankar som här visas. Hos oss behöver du inte ens ha en klar idé, vi diskuterar de funderingar du har!

Glöm inte att du som vill bli extra bildad gällande entreprenörskap kan gå en kurs i detta ämne både på HKR och Lunds Universitet!

Futurum Creative Center - Sparbanken 1826 | Box 549, 291 25 Kristianstad | Tel: 044-138526 | E-post:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.